28 April 2014

Resepi Sotong Rebus Serai

Menu yg sangat2 simple
tp sangat2 sedap (di tekak saya)
menu yg sangat2 familiar kat Kelantan

Sotong rebus serai


Seeloknya guna anak2 sotong
kalau yg ada telur,lagi la terangkat


-sotong dibersihkan namun jangan buang kulitnya
-kalau sotong kecik2,tak perlu dipotong2
-tp saya cuma jumpa sotong yg dah akil baligh,terpaksa la dipotong2

-2,3 batang serai,diketuk2
-seulas bawang putih,diketuk
-sebiji bawang besar/atau bawang putih
-garam dan sedikit gula melaka atau serbuk perasa
-kalau nak pedas,tambah cili padi

campurkan kesemuanya dan rebus
jgn masukkan air terlalu banyak
cukup sekadar tenggelam sotong tu ja
saya suka kepala sotong

50 comments:

  1. Kak Kam..sura pun suka..sura slalu masak utk anak2..diarang pun suka..walopon duk diluar sekurang2nya anak2 tau jugak makan masakan klate ni..budu pun baru diarang pandai makan..hihi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat rumah ni nasib baik ahli keluarga boleh terima menu kelate...

      Delete
  2. Assalamualaikum kak, wahh sedapnya. nanti nak cuba resepi akak ni. hihi singgah menabung ribena sini~~~

    ReplyDelete
  3. Lebih kurang macam masak pindang eh kak. Tapi bila cakap pasal sotong, satu je yang terbayang. Liat. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sotong pantang dimasak lama2..mmg liat le jadinya....spt jugak udang,kalau dimasak lama2..hilang rasa manisnya

      Delete
    2. X liat jk kita rebus lama ckut dlm 30 minit hngga 40 minit dgn api sederhana kecil

      Delete
    3. Sy dh bnyak kali rebus sotong lama lama.....empuk jd isinya....
      Trust me....In Syaaa Allah..

      Delete
    4. Sy dh bnyak kali rebus sotong lama lama.....empuk jd isinya....
      Trust me....In Syaaa Allah..

      Delete
  4. memang sedap Kam, terangkatt!! kata orang muda-muda, hirup kuahnya pun sedap Kam.

    ReplyDelete
  5. memang sedap Kam, terangkatt!! kata orang muda-muda, hirup kuahnya pun sedap Kam.

    ReplyDelete
  6. Assalam kak..sedapnyer..!! terliur tgk...

    sejak air kene catu kat umah nih..dah rasa x semangat jer nak masak... nak2 plak x berapa sihat sebulan dua nih..lagi la x berasap dapur..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde air mmg takde mmod nak masak...bila berada kat dapur,semuanya memerlukan air...

      Delete
  7. Salam ukhwah, 1st time singgah sini..jalan-jalan blogwalking.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat datang,selamat meneroka apa2 yg patut kat sini..:)

      Delete
  8. Kuah sotong masak serai ni warna apa kak? saya teringat satu menu masakan sotong kat Sabah. namanya sotong masak hitam, sedap jugak di masak sekali dengan dakwatnya. rebus lebih kurang macam ni jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sesetengah org tinggalkan seekor dua yg tak dibuang 'dakwat' dotong tu..so kuah jd klaer hitam..akak punya kuah ni kaler purple sbb kulit sotong tak dibuang..

      Delete
  9. Tengok gambar dan baca entri ni pun dah rasa lapar....

    ReplyDelete
  10. eee.. msti sedap, baru je baca resepi ni kat blog satu lagi. tapi sup tenggiri.. resepi cam sama, nanti bolehlah cuba tq yer... done nuffnang

    ReplyDelete
  11. Menu ai pun ala2 gini gak
    Tp x de serai la ngeee

    ReplyDelete
  12. Eh, lama dah tak masak macam ni..asek goreng tepung je..walau warna tak lawo tapi rasa terangkat kan kak...

    ReplyDelete
  13. Saya pun suka kepala sotong!!hehehe

    ReplyDelete
  14. awok tersilap sebab baca entri ni pukoi 4.41 petang....terus terasa lapo.... sabo je le

    ReplyDelete
  15. saya memang jenis tak makan seafood jadi memang tak pernah cuba laa..actually, baru first time dengar sotong rebus serai nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. Sotong saya biasa dengar hehee.. tp rebus serai ni mmg baru tahu. Mesti bau pun wangi & memikat selera. Boleh try, test & cuba nnti. Thanks sharing kak.. :)

    ReplyDelete
  17. tengok gmbr pn dah tau sdp.. kalau ditambah dgn daun limau nipis sket mst ala2 mcm tomyam jdnya.. boleh try ni mcm senang je.. trima kasih kongsi recipe kak Kamsiah ;-)

    ReplyDelete
  18. sedapnye kak! mabeles. beznye klo dpt mkn ni

    ReplyDelete
  19. kegemaran saya ni kak… simple tapi tak jemu nak makan :)

    ReplyDelete
  20. Ingat dulu-dulu...zaman psekolahan duluuuu..mak tini gemar juga buat masakan ni..
    rindu pula nak makan masakan makbonda...aduhai;)

    ReplyDelete
  21. memang sedappp....sentap saya tak dapat ni hahaha. Ini nak kena sotong fresh, kalau frozen tak sedap rasanya kan kak.

    ReplyDelete
  22. fuuuhhh nmpk sedap!! tp skrng kene pantang makan seafood la =( baby fully bf n baby ade ekzima so mummy kene la bepantang

    ReplyDelete
  23. yang ni saya selalu buat kak.. memang berselera makan.. cukup kuah dari air rebusan sotong tu jer....

    ReplyDelete
  24. kak, ada satu resepi, saya makan kat sabah, cuma lala atau kupang kot, tp yg besar tu, dia rebus dengan serai, leek dan daun kunyit..perghh..sedap kak..

    ReplyDelete
  25. tun pon suka kepala sotong! tp kalau kuah hitam yg masak sekali dgn dakwat tu, tun ngeri nk makan..hihi

    ReplyDelete
  26. cara masak yg agak simple ..
    senang nak ikut ..
    nanti aby cuba ...
    mana tau ... sedap juga ..

    ReplyDelete
  27. anak buah dah pernah masak ... memang sedap .

    ReplyDelete
  28. datang sekali lagi untuk menabung digi...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  29. hahaha..kalau mak sy dia pggil resepi ni singgam sotong..

    ReplyDelete
  30. salam, menyelerakan masakkan akak ni ye.. btw, hani singgah isi tabung ye

    ReplyDelete
  31. Senangnya masak sotong ni! Boleh buat sendiri ni...perlu cuba! Tapi sotong sekarang ni mahal giler

    ReplyDelete
  32. geram tengok sotong2 tu..sedapnye..tak pernah masak macam ni..biasa sotong buat sambal tumis..

    ReplyDelete
  33. Sesuai sangat untuk yang sedang berdiet...bebas minyak

    ReplyDelete
  34. 1st time dengar nama masakan ni.. hehehe

    ReplyDelete
  35. salam k.kamsiah..

    oo..ni yg depa dok panggil singgang sotong tu ka..?
    cma suka rebus2 ni.. nnti buleh la try..nyum3...

    ReplyDelete
  36. simple je cara masaknya...boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  37. Nampak sedap tapi memang confirmed saya tak pernah cuba ni. Saya part kepala sotong tu kurang sikit. Part isi no hal, memang makan tak ingat dunia pun!

    ReplyDelete
  38. Saya biasanya letak daun selasih sekali kalau masak sotong ni..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.