09 March 2008

Aneka Kek

Red Velvet Berlapis Cheese Cake
Utk lapisan red velvet
Bahan-bahan 
 *2 cawan tepung kek/superfine
 *2 sudu besar serbuk koko
 *1 sudu kecil baking powder 
 *1 sudu kecil soda bicarbonat 
 *1 sudu kecil garam 
 1 cawan buttermilk 
 1 cawan gula halus 1 sudu besar pewarna merah
 1 cawan minyak masak 
 1/2 cawan air panas
2 biji telur A
 esen vanila 

 Topping 
 250g cream cheese @ satu ketul 
 1/2 cawan whipping cream 
 1/2 cawan gula 
 1 sudu besar jus perahan lemon 

 Cara-cara 

 Sediakan buttermilk 
- Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih.
 Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. 
Boleh juga guna yogurt 
sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar. 

 Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. 
Ketepikan. 
 Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur.
 Pukul hingga kembang. 
Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. 
Pukul lagi. 
Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. 
Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. 

 Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. 
Kek ini boleh juga dikukus.
 Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. 
Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. 


Utk lapisan cheese cake pula


BAHAN A (BASE) :
 50 gm Biskut Marie ~~ dikisar halus
 50 gm Butter

 Cairkan butter.
 Masukkan ke dalam biskut marie yg telah dikisar tadi
 Kemudian masukkan adunan biskut marie itu ke dalam loyang
 dan tekan padat.
Biarkan di dalam peti sejuk selama 20-30 minit.

 BAHAN B :
 3 biji Putih Telur
30 gm Gula Kastor
1/2 sudu teh Cream of Tartar

 Satukan semua Bahan-bahan di atas dan pukul sehingga kembang

. BAHAN C :
 250 gm Cream Cheese ~~ suhu bilik
 70 gm Gula Kastor
3 biji Kuning telur
30 gm Tepung Jagung
 2 sudu besar Yoghurt / Sour Cream
1 sudu besar Lemon Juice
 ½ sudu teh Vanilla Ekstract / Essense

 Pukul cream cheese bersama gula kastor sehingga berkrim dan sebati.
 Masukkan kuning telur satu per satu.
Kemudian masukkan vanilla ekstrak/essence, yoghurt dan lemon juice.
 Pukul sebentar.
 Slowkan speed dan masukkan pula tepung jagung sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.
 Seterusnya campurkan adunan

BAHAN B tadi ke dalam adunan BAHAN C
dan kacau dengan senduk kayu dengan cara kaup balik hingga agak rata dan sebati.

 Tuang adunan ke dalam loyang
Bakar secara double boil pada suhu 170’C selama 50-60 minit
atau bergantung pada kapasiti oven memasing.
. Kalau sudah masak jangan kuarkan terus dari oven yer..
Renggangkan sekejap pintu oven dalam 10 minit
Biarkan kek sejuk dan masukkan dalam peti sejuk sebelum dipotong.

Kek Minyak

Bahan2:

5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
 1 sk baking powder
 1 cawan susu pekat
 1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
 Sedikit perisa yang disukai
 pewarna yg dsisukai

 Cara-cara:

 1. Pukul telur dan gula hingga kembang (dalam 15 minit).


 2. Bila telur dah kembang, masukkan ovelette, esen vanilla dan susu pekat. Pukul lagi hingga rata.

 3. Masukan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi sekadar untuk adunan bergaul rata.

 4. Akhir sekali masukkan gandum dan gaul lagi hingga rata.

 5. Kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bancuh menggunakan warna kegemaran.

 6. Lenser loyang dgn sedikit mentega

 7. Part yang paling seronok utk melapiskan adunan secara berselang seli. Ambil satu senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah loyang. Mula la melapis berselang seli dengan warna-warna yang ada hingga habis.

 8 .Bakar hingga masak pada suhu 170C selama 50 minit atau sehingga masak. .


tak sempat sejuk..dah kena potong..




Kek Lapis Cheese Persona 

Bahan2:


A:

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g 
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus



Caranya :



  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.



Snow Cheese Cake
 Bahan untuk kek
 6 biji telur ayam (buang 2 biji bahagian putihnya)
100 gram gula halus
(cuma gunakan 50g utk kurangkan manis)
100 gram tepung hong kong
 60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
 2 sudu makan ovelet
 75 gram mentega (dicairkan)

 Bahan untuk krim
 1 kotak cream cheese philadelphia
Sedikit susu pekat manis

 1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Masukkan semua bahan2 kecuali
mentega cair dan putar sehingga pekat dan putih gebu.
 Pelahankan putaran dan masukkan mentega cair.
 Kaup balik dengan spatula sehingga mentega cair sebati dengan adunan.
 Tuang ke dalam acuan  yang telah digris/alas
dan bakar sehingga kek kekuningan dan masak.
 Boleh potong potong kek menjadi dua lapis
 dan sapu krim cheese ditengah2 dan lapik.
 Sapukan krim selebihnya sekeliling kek
dan parutkan cheddar cheese tadi sebagai hiasan.
so cheezy....so yummy...
         
Kek Kukus Pelangi

 Bahan-Bahan 
1 cawan mentega
1/2 cawan gula kastor 
3 biji telur
 ¼ cawan susu pekat 
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
 1 sk serbuk penaik 
1 sb serbuk koko (tak guna pun) 
1 sk esen vanila 
2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb) 
Sedikit pewarna yang disukai

 Cara cara:
 Pukul mentega dan gula hingga kembang. 
Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. 
 Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila.
 Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian 
dan masukkan warna yg disukai

Sendukkan satu bahagian kedalam loyang
selang selikan berbagai warna
buat sehingga habis
Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.




              
Kek Lapis
Bahan2..

 200 gm butter 
330 gm gula castor
 5 biji putih telur A
 2 sdk esen vanilla 
400 gm tepung gandum*
 4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak 
290 gm susu segar 
sedikit pewarna merah
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga kembang. 

2. Tuang putih telur dan esen vanilla, 
kemudian pukul lagi sehingga adunan sebati. 

 3. Masukkan adunan tepung bergilir2 dengan susu segar, 
gaul sebati dengan menggunakan spatula, 
jika nampak berketul2, gunakan mixer dengan kelajuan paling perlahan selama beberapa saat.


bahagikan adunan kepada 3 bahagian
warnakan dgn warna merah-3 tone
-merah terang
-merah muda
-merah pucat

Setelah kek benar-benar sejuk, bolehlah disapu frosting.
 Antara frosting yang boleh digunakan termasuklah buttercream,
cream cheese ataupun non-dairy whipping cream.
hias mengikut kreativiti sendiri
saya taburkan badam yg dipanggang rangup



                        

Kek Batik

Bahan-bahan:

250g biskut marie- (ikut selera sbyk mana nak letak)
250g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar esen vanila
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan air


Cara-cara
Campur milo, serbuk koko,
esen vanila, susu pekat,
air dan telur di dalam periuk.

Kacau sehingga sekata
dan panaskan di atas api yang sederhana.
Masukkan butter ke dalam periuk dan
kacau sehingga adunan menjadi pekat.
Masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
Sejukkan dalam petik sejuk
selama 1 jam sebelum dihidangkan.




Marble Butter Cake

Biasanya saya buat kek coklat
mengunakan serbuk koko
atau serbuk coklat
ataupun milo

tp kali ni
pertama kali cuba resepi
mengunakan coklat gelap kompaun
yg dicairkan


bahan2 nya sangat simple

butter-250g
gula aising-150g
telur-4 biji
esen vanila
tepung gandum-250g
sikit baking powder
coklat gelap kompaun-50g
(cairkan-teknik double boiled)

1-pukul gula + butter hingga kembang

2-masukkan telur
sebiji demi sebiji

3-masukkan esen vanila,tepung gandum
(yg telah dicampur serbuk penaik)

4-bahagikan kpd 2 bahagian

5-satu bahagian dicampur
dgn coklat yg telah dicairkan

6-tuang adunan berselang seli dalam acuan

boleh dibakar atau dikukus

jika kek coklat
saya memilih utk mengukus
kerana ia menghasilkan kek
yg benar2 lembut dan gebu...


Red Velvet Cake

Bahan-bahan 
 *2 cawan tepung kek/superfine
 *2 sudu besar serbuk koko
 *1 sudu kecil baking powder 
 *1 sudu kecil soda bicarbonat 
 *1 sudu kecil garam 
 1 cawan buttermilk 
 1 cawan gula halus 1 sudu besar pewarna merah
 1 cawan minyak masak 
 1/2 cawan air panas
2 biji telur A
 esen vanila 

 Topping 
 250g cream cheese @ satu ketul 
 1/2 cawan whipping cream 
 1/2 cawan gula 
 1 sudu besar jus perahan lemon 

 Cara-cara 

 Sediakan buttermilk 
- Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih.
 Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. 
Boleh juga guna yogurt 
sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar. 

 Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. 
Ketepikan. 
 Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur.
 Pukul hingga kembang. 
Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. 
Pukul lagi. 
Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. 
Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. 

 Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. 
Kek ini boleh juga dikukus.
 Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. 
Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. 
Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.




Pandan Layer Cake
Sedap dimakan bila2 masa

KEK SPAN PANDAN
 150 gm tepung kek / tepung naik sendiri / tepung gandum
 1 sudu teh baking powder 
150 gm gula kastor 
5 biji telur
80 ml air
 4 helai daun pandan
 80 ml mentega (dicairkan) 
1 sudu besar ovellete 
Pewarna hijau
 Pandan emulco
(Daun pandan di gunting halus dan dikisar bersama 80 ml air)

Cara-cara:

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun
 Pukul dengan kelajuan maksimum selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
 Masukkan mentega cair dan kaup balik dengan spatula hingga sebati
 Gris dan alas loyang di dasar sahaja.
Tuang adunan
Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit
dengan api atas dan bawah.

 Biar sejuk
Bahan2 Kastard

Bahan A

180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar segera

Bahan B

400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam

Cara Melapis Kek Kastard

Sediakan loyang.
 Lapik dasar loyang dengan plastik.
  Tuang sedikit kastad dan ratakan.
Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
 Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan.

Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan
dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad
 Biar kastad sejuk dan keras.
 Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab
kek ni memang sedap dimakan sejuk

Utk hiasan,taburkan kelapa kering
                        

Butter Cake
Butter Cake
sangat lembut dan gebussss...

bahan2:
250gm butter
 200gm gula kastor 
 5 biji telur gred A
 210gm tepung kek 
 1/2 sudu teh serbuk penaik 
 1 sudu teh esen vanilla 
 60ml susu segar/ wholemilk

Cara-Cara

 1)  putar butter dan gula sehingga kembang dan gebu.
Masukkan esen vanilla dan putar dengan rata.
 2) Asingkan kuning dan putih telur.

Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang
 dan tidak jatuh apabila diterbalikkan.

 3) Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga kembang.

 4) Masukkan telur kuning sebiji demi sebiji
 dan sambil terus diputar sehingga rata dan gebu.

 5) Perlahankan putaran.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Kacau dengan kelajuan perlahan.
Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.

 6) Masukkan separuh dari adunan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan.

 7) Masukkan baki telur putih dan dikaup balik dengan menggunakan sudip sahaja sehingga sebati.

 8) Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dialas dan ratakan.
 9) Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 °C selama lebih kurang 50 minit
atau sehingga masak bergantung kepada ketuhar masing-masing.

  10) Biarkan di dalam loyang selama 10 minit sebelum
disejukkan sepenuhnya di atas redai.


Kek Coklat Super Moist Tanpa Telur
Tanpa telur,rasa kek langsung tak terjejas
malah super duper sedap..


Bahan-bahannya 
2 cawan tepung gandum 
2 sudu kecil baking powder 
1 sudu kecil soda bikarbonat
 1 cawan serbuk koko 
 4 sudu besar susu tepung
 1 1/2 cawan susu cair
1 cawan air kopi 
( rendam 1 uncang coffee dlm 1 cawan air panas dan sejukkan) 
2 cawan gula perang 
 3 sudu besar gula halus
 2 sudu kecil esen vanilla 
secubit garam 
1 cawan minyak jagung 



Cara penyediaannya 

1. Panaskan oven pada suhu 160C. 
Griskan dengan mentega pada acuan kek
yang telah dialas dengan kertas minyak. 

2. Ayakkan tepung bersama baking powder,
 soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam sebuah bekas.
 Masukkan susu tepung dan garam.
 Kemudian dikacau rata. 

3. Masukkan gula perang, gula halus, air coffee, 
minyak jagung, esen vanila dan susu cair. 
Kacau perlahan-lahan dengan whisk hingga gula hancur.

 4. Tuangkan bahan yang telah dikacau tadi ke dalam adunan tepung 
tadi dan kacau dengan whisk perlahan-lahan hingga sebati.
 Pastikan adunan tidak berketul2. 

5. Tuangkan adunan ke dalam loyang 
dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak.

6. Sejukkan kek setelah kek masak. 
Kemudian boleh lah dihiaskan dengan topping yang disukai.

                        


No comments:

Post a Comment



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.