03 February 2013

Bukit Bendera,Pulau Pinang

Sabtu-2 hb
Bukit Bendera,Penang

kali pertama datang sini
ketika mengikuti rombongan sekolah
masa form 6 dulu
dah berpuluh tahun

ni laluan turun (park keta kat atas)
dinasihatkan jgn la nak bergaya dgn kasut tumit tinggi
jika kesini
bagus jika pakai sneakers
kerana banyak turun naik tangga

ni laluan selepas membeli tiket

ni tiketnya
jgn lupa tunjukkan mykad
dewasa-rm8
kanak2 bawah 12 th-rm3
bawah 18 th-rm4
2 org lagi anak remaja tu tiket berharga rm7


ramai mamat dan minah Arab kesini
sebenarnya jika ditanya apa yg best kat atas tu
bg saya tiada apa...biasa2 ja
rumah2 peninggalan penjajah dulu
cuaca pun panas membahang

pemandangan pulau pinang dari atas
kalau larat,boleh la jalan kaki naik keatas
tp kami naik buggy ni
kena bayar rm30

uncle yg drive buggy ni
sibuk bercerita


ais kacang ni rm4.50
food court dan kedai cenderahati



nenapak naik semula
utk ke tempat parking keta
saya yg jauh ditinggalkan kat belakang



22 comments:

  1. Kali akhir saya naik Bukit Bendera masa saya Darjah 6. Wuihhh lebih 30 tahu tu. Masa tu kabel car tu buruk benar.

    Wahhh sekarang dah canggih sejak ubahsuai besar-besaran tu kan?

    Teringin juga saya nak pegi naik ke sana.

    ReplyDelete
  2. yup.. kat atas tu xdak apa sangat pon tapi yang best nya dapat tgk view kat bawah n dapat naik tren.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam kak..
    lama jgk lat naik btk bendera..alhamdulillah bwk mak ms tuh..penatkan menapak...tp dok lama2 kat atas tuh pun bosan jgk...

    ReplyDelete
  4. cantik view kat sana... seronok pergi jalan2 n bercuti hujung minggu.

    ReplyDelete
  5. dah pernah pi. best gak la.sejuk jea.maybe sebab pi pagi kot.

    ReplyDelete
  6. Terima aksih atas entry ini....dulu saya mai sana...segala2 nya usang....now dah HENSEM.....ahakz

    ReplyDelete
  7. Dh lamer xpergi.....last pergi masa hking dlu..sjak buka yg bru nie...blom pergi lagi...lpas CNY nie cdgya nk pergi.....nk nek feri semula, nk pergi cni, nk pergi tmn rama rama...klu ada rezki....

    ReplyDelete
  8. dah lama tak pi bukit bendera walaupun dok penang..

    ReplyDelete
  9. last year p. oklah..dengan train baru, cepat sangat pulak sampai tak sempat nak ambil gambar waktu naik kepuncak. cuma...parking tu payah sikitlah.

    ReplyDelete
  10. Kereta kabel baru....!!!!
    Dah beberapa kali naik......masa tu belajar kat sana USM.

    ReplyDelete
  11. kena bwk anak anak dan suami naik nih..saya dah pernah naik tapi 20 tahun dulu..hehe

    ReplyDelete
  12. Nostalgia juga tengok Bukit Bendera ni, dulu masa anak2 kecik2 ummi duduk di Penang, pernah ke Bukit Bendera ni, ingat lagi ambik gambar duduk atas tikar, pahtu bila siap jadi macam tikar terbang, hehe..

    ReplyDelete
  13. bestnya gi jln2. =) happy holiday sis.lepas nie CNY pulak

    ReplyDelete
  14. Kali terakhir JR menjejak kaki ke Bt Bendera adalah 7 tahun lepas. Sekarang Bt bendera dah tak sesejuk spt masa JR kecil2 dulu....

    ReplyDelete
  15. Best nya Bukit Bendera..sy last pegi tahun 2005 kot...nampk dh byk perubahan.. rinduuu nya! :)

    ReplyDelete
  16. Uish...kat area mana parking tu kak??
    Sy dulu dok parking kat bawah tu aje...tu pun kena bayar jgk kat apek yg jaga parking tu..
    Bangunan parking beberapa tingkat tu dh dirobohkan ler kot...katanya tak diluluskan sbb tak cukup ketinggian setiap tingkat..

    Takpe kak...exercise kecikkan peha tu bila turun naik tangga, ngee..

    Tempat medan selera dan jualan souvenier pun dh siap, ye..

    ReplyDelete
  17. suka tgk pemandangan klu naik ke bukit bendera ni...ketetapi pun dah laju...:)

    ReplyDelete
  18. Wow!Bukit Bendera dah hidup semula setelah lama tertidur di zaman Koh Su Koon.

    ReplyDelete
  19. wahhh..bestnyer jenjalan bukit bendera...ABC tu sodapppppp...cendawan goreng pun sodapppppp...hihi

    ReplyDelete
  20. Sedapnya ABC tu.. Gambar2 akak semuanya cantik..

    ReplyDelete
  21. looking for one fine day to go up again,utk shot mlm.

    ReplyDelete

  22. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.