03 June 2013

Padang Besar,Perlis

Menghadiri kenduri di Perlis
pada Sabtu,I /6
seperti biasa,saya dan anak2 tak pernah
teruja utk menunggu ketibaan pengantin
kenduri dimana pun...
kecuali kenduri adik beradik
(sbb dipaksa mengambil gambar)

ada org,bila pergi majlis kenduri
'wajib' melihat bilik pengantin
pelamin..hantaran..

ada jugak yg tak tau 'adab'
lepas makan,duduk lama2,bersembang
apatah lagi kalau jumpa kawan lama

sedangkan tetamu lain..berderet dok tunggu
dok melilau cari meja kosong nak makan..

haha..datang dari Kulim ke Perlis
makan kenduri lbh kurang 20 minit
lepas tu bye2...
(sbb tu takde gambar majlis kenduri hehe)

Padang Besar
sama jugak dgn keadaan dimana2 tempat
beli belah disempadan

kalau di Kelantan
ada Bukit Bunga,Pengkalan Kubor,Rantau Panjang

Di Perlis ada Wang Kelian dan Padang Besar

PERINGATAN
Sila jgn datang pada musim cuti sekolah
atau public holiday
kalau anda tak mau bersesak2
dan parking kereta jauh

melainkan anda terpacak disini
seawal pagi sblm org lain datang lagi..


deretan motor2 dari Siam



haha..you name it,you got it..
cakap nak apa,semua ada


jgn la bawak bayi kesini..kesian..panas...rimas...


dari kiri-Alia sedang membeli pes tomyam
Saya dan Eleena cuma seronok membeli sabun susu beras

jgn tertipu dgn peniaga
sabun ni berharga antara RM9-10 je(12 ketul)


ni pulak katanya ditambah dgn kalogen
harga pun sama
RM10







dan yg wajib dibeli mestilah beras pulut susu
kat sana-murah dan gred A+++

PADA YG TAK TAU APA BEZA BERAS PULUT SUSU DGN PULUT BIASA
ADALAH PULUT SUSU TERSANGAT PUTIH,LEMBUT
DAN TAK BERCAMPUR LANGSUNG
DGN BERAS BIASA

MANAKALA BERAS PULUT BIASA
AKAN TERASA 'BIJI2' KETIKA KITA MEMAKANNYA
SEOLAH ADA BERAS YG TAK MASAK
INI SBB PULUT BIASA BERCAMPUR DGN BERAS (NASI)

dan alang2 sampai ke Perlis
buah mempelam jugak 'wajib' dibeli
ada antara spesis ni
dinamakan Tonggek Perlis
(saya dah lupa yg mana satu)
              


26 comments:

  1. bestnya, saya tak nah pi lagi perlis..

    ReplyDelete
  2. Kamsiah, ish mai pdg besaq na..nak ceta pasai sabun beras tu, memang favourite saya, buihnya jgn ckp la.smpai ketitisan yang trakhir,sedap cuci muka, saya smpai badan saya guna sabun ni..ada kwan dri KL mai trkejut sebab dia beli di KL depa juai RM 50 sepeket.kesian .sdgkan sini hanya 10 hengget ja..

    ReplyDelete
  3. Suami saya kalau ke Danok atau Padang Besar pun suka beli sabun susu beras tu kak..kami memang guna sabun tu kat rumah...betul kata akak pasal kenduri tu..saya tak suka juga masuk ke rumah orang kenduri tengok pelamin dan bilik pengantin bagai..jemputan pun untuk makan kenduri bukan buat lawatan..hehehe..dan saya pun tak suka bergambar dengan pengantin kecuali family.. ^_^

    ReplyDelete
  4. sedapnya tengok buah2 pelam tu..kalau dimakan ngan pulut pun sedapp =)

    ReplyDelete
  5. time cuti sekolah penjual kat pdg besaq tu selalu payah nak tawar menawar harga..pulut susu sedappp..

    ReplyDelete
  6. sekarang jenuh makan kenduri kan....tapi mesti pegi utk jaga hubungan silaturrahim. saya pun baru juga pergi ke Padang Besar ni bersama keluarga..meriah betul

    ReplyDelete
  7. Bestnya jln2 smbil shopping kat sini..rambang mata dibuatnya... :D

    ReplyDelete
  8. salam kak..pernah pergi sini kalau tak silap..lama dl..mmg meriah betul ngan kedai dan orang2 yg membeli..

    ReplyDelete
  9. assalam kamsiah..acik pun klau pergi..lepas je makan mesti balik..kecuali sedara rapat..tunggu juga..kot tak sedara mara yang datang akan tanya bila tak nampak muka kita

    ReplyDelete
  10. Makan kenduri dan bershopping... Menarik aktivitinya. Belum sampai ke padang besar....Err..Mana gambar padang yang besar tu!? :)

    ReplyDelete
  11. Salam K.Kamsiah..
    huhu..sampai ke sempadan siam berjalan..
    setuju dgn akak kengkadang diorg tak tau bilik pengantin tu tak boleh masuk (tak sopan)
    huhuhu,,,buah pelam tu..ngecesss :)

    ReplyDelete
  12. Aby klu gi PB pun cume beli pelam. Sedap rasa pelam siam. Yg lain2 kt sana skadar tengok2 jer

    ReplyDelete
  13. Salam kak kamsiah,

    wow rindunya nk balik kampung tgk entry akk ni. Biasa pi time raya je,itu pun hazab ya amat manusia...time tu la derang nk pukui rege ke customer. kene g time bukan cuti baru best shoping dan tawar menawar. :)

    Pulut susu sangat sedap.....mmmm~~

    ReplyDelete
  14. Saya pun suka ke Perlis. Negerinya damai dan tak sibuk.

    Memang ada rancangan untuk bawa ibu_suri berjalan-jalan ke sana lagi!

    ReplyDelete
  15. biasalah kak time cuti sekolah mmg lah ramai yg bt majlis kenduri kawin, udah tu dana kalu yg kwn rapat2 je pg bergambar kt pelamin bagai, tak minat sgt nk gambar kalu tak kenal sgt... hehehe tgk blik pantin pun kalu kenal rpt time nk bg hadiah or nk slm je...

    bestnyer pg pdng besar, tp yelah cuti sekolah comfirm rmai org kan kak... penah pegi sekali je kt sana tuh

    ReplyDelete
  16. Orang utara memang suka sabun tu. masa ke wang kelian/wang prachan, depa dok cari. Saya pulak tak pernah dengar,tak pernah tahu...tak teringat dan teringin pulak nak membeli juga masa tu

    ReplyDelete
  17. Tak pernah sampai lagi sini,mcm tempat bershopping je.

    ReplyDelete
  18. salam kak kamsiah.. seronoknyelaah..jenjalan ye tak..
    wuaarghh!! mau cuti juga..^^

    ReplyDelete
  19. Kelmarin saya dan keluarga ke Perlis...sempat memborong anika jenis mempelam. Yg paling saya suka ialah mempelam raja yg kulitnya hijau dan tak begitu manis itu...

    ReplyDelete
  20. bestnya...teringin nak pergi.Saya tak smpai lagi ke sana...

    ReplyDelete
  21. Susah jgk sy nk sampai ke sana, huhu. Rasanya jauh sgt.
    Kalo semata2 nk shopping...aduii..

    Tp tingin jer nk gi gua kelam...tak tau ler bila..

    ReplyDelete
  22. Salam Kam,

    Mak Aji kalau nak ke mana2 bukan semasa cuti sekolah - kasi can org lain bawa anak2 jalan. Kami kalau jalan2 pun pada hari kerja, memang nyaman!

    ReplyDelete
  23. assalam,

    pernah sekali kePerlis masa adik bertunang..dah lama dah...

    ReplyDelete
  24. zura org klate dh biasa sgt ngn rantau pjg & pengkalan kubor.. teringin plk nak gi pasar besar...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.