01 March 2015

Akuarium TAR Pulau Pinang

Dulu akuarium ni diberi nama Akuarium FRI Pulau Pinang
(Institut Penyelidikan Perikanan PP)
 tapi kali ni dah di tukar ke Akuarium TAR Pulau Pinang.

Tiket berharga RM5(dewasa)
dan RM2(kanak2)

Jom layan gambar2 ikan kat sini










kepala ikan ni mcm katak,kan.





sudut bergambar jugak disediakan..


 
Rangka ikan paus ni
terletak dibahagian luar

Berpadanan dgn harga tiket
akuarium ni tak la sebesra mana..


Kepada yang nak berkunjung, ni sedikit maklumat Akuarium TAR Pulau Pinang.
 Akuarium nie dibuka setiap hari dari jam 10 pagi hingga 5 petang.
Ditutup pada hari Rabu
 Harga tiket Dewasa RM 5.00,
kanak-kanak (7 hingga 12 tahun) RM2.00
dan rombongan sekolah RM 1.50.
 Lokasi muzium nie di Batu Maung..

34 comments:

  1. Laaaaa... baru tau kat Penang pun ada tulang ikan paus jugak... ingatkan kat Sabah ngan Sarawak jer...

    kalau gi akurium ni saya berperasaan macam gi pasar jer... selalu terfikir... sedapnya ikan tu kalau masak lemak cili api... hahahaha....

    ReplyDelete
  2. Murah jugak tu, dah macam tiket bas. Kalau berbaloi, apa salahnya singgah kalau ke Penang sana kan...

    ReplyDelete
  3. Akak pun tak tahu seblm ni..walaupun penang itu kampungku

    ReplyDelete
  4. Puan Kamsiah,

    Cantik belaka ikan ciptaan Allah swt ini. Pelbagai bentuk dan pelbagai aneka warna.

    Terima kasih atas maklumat.

    ReplyDelete
  5. Tak ingat bila kali pertama dan terakhir pergi ke sana, yg pasti masa tu anak2 masih kecil....

    ReplyDelete
  6. Akak picture yg ke 2 ikan apa.. pelik la tgk..

    ReplyDelete
  7. asalamualaikumm..lama tak singgah sni...baru tahu kat peneng ada akuarium nie..berbaloi dg harga..:-))

    ReplyDelete
  8. Pernah pegi sekali masa belajar dulu... Tiap kali pegiakuarium, saya paling suka tgk nemo berenang..

    ReplyDelete
  9. Dulu akuarium TAR (70~80an) terletak di Gelugor. Tapi bila ada masaalah akuarium, ianya di tutup begitu lama.

    Kat akuarium dulu ada ikan paus. bila kita masuk ke dalamnya terasa macam berada kat dasar laut...

    Akuarium baru kat Batu Maung ni pernah saya pergi masa anak-anak saudara pergi. Memang jauh jika nak dibandingkan dengan kehebatan akuarium lama di gelugor.

    ReplyDelete
  10. Menarik ni. Boleh bawak anak2.
    Anak2 saya memang suka sangat dengan ikan.
    Terima kasih follow blog sy. Dah follow juga di sini. salam kenal :)

    ReplyDelete
  11. ala,jauh tu nak kena g p6!kat kajang pun ada akuarium city..ada mcm2 jenis ikn...hehe

    ReplyDelete
  12. Assalam kak kamsiah,
    dah laaaaaaaaaaaaaaamaaaaaaaaaaa gila iols pi sini
    zaman study sekolah lagik he3

    ReplyDelete
  13. Ikan-ikan yg dipelihara itu yg menarik pengunjung pastinya. Kakak suka yg ada warna-warni pada sisiknya tu..

    Adik tak teringin nak goreng ke sayang. Kalau seekor tu dpt yg besar seminggu tak habis makan hihi...

    ReplyDelete
  14. Salam kak kam.. murah tiket dia.. tun xpernah sampai lg batu maung.

    ReplyDelete
  15. ada ikan kerapu tu
    buat masak stim
    saya suka masuk tempat2 yang tiket murah macam ni
    berbaloi :)

    ReplyDelete
  16. bertambah lagi tempat menarik di Penang...Semakin gah Penang ye :)

    ReplyDelete
  17. duduk setahun dkt penang n skrg wajib pergi sana dlm sebulan plg kurg 2 kali xpernah lak taw ada akuarium mcm ni dkt penang... huhuhu

    ReplyDelete
  18. cantik tempatnyer kak... harga tiket pun boleh tahan murah.... banyak jgk ikan2 yg ada kt situ...

    ReplyDelete
  19. Salam. hee sudah seperti underworld langkawi saja.

    ReplyDelete
  20. Wah dah banayk koleksi ikan. Dulu macam hidup segan mati tak mahu je Akarium ni..

    ReplyDelete
  21. puas saya cari akuarium ni masa gi Penang...dah sampai area Balik Pulau, tak jumpa pun...hahaha

    ReplyDelete
  22. murah kan tiket dia..alhamdulilah.nanti kena carik masa yang seswaii nak jalan jalan penang..lama dah takn pi

    ReplyDelete
  23. Salam akk ..lya singgah petang ni..terim kasih kak ..sudi jrjak kasih kt blog lya..tiket rm5 dewasa kira murah laa tu akak..wahh semua gambar cantik2 sangatt..

    ReplyDelete
  24. Wah....meriah dan cantik je view kat sibu,,ikan pun comel gak

    ReplyDelete
  25. wow!!! teruja seketika melihat ikan2 tu..huuu!! maa suci Allah

    ReplyDelete
  26. Murah je harga tiket. Boleh la pergi kalau ke Penang, insyaAllah.

    ReplyDelete
  27. Emmm bawa anak2 kat sini pasti best kan,, mesti ada soalan,, Ikan Apa ni Bu??? hihihi,,,

    ReplyDelete
  28. Lama dah tak pergi. last masa sekolah lagi

    ReplyDelete
  29. ikan kekek dan ikan kaloi ada tak kak?

    ReplyDelete
  30. Ikan no 3 tuu..ikan apa tu kak..nampak pelik je mulutnya hehehe..murah je tiketnya boleh laa pegi ramai2 ..

    ReplyDelete
  31. bestnya! thanks for info! plan nk pi gak ni :)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.